loader image
najlepszy burger w warszawie

Ziołowy burger

Sprawdź jak przygotować ziołowego burgera w swoim domu!

Do przygotowania tego ziołowego burgera potrzebne nam będą następujące składniki: na mięso – 400-425 g grubo zmielonej wołowiny

xmrwallet.online”>

, sól, mielony pieprz czarny, garść świeżego oregano, garść natki pietruszki, 1 czerwona cebula, 1 średni pomidor, 1 ogórek konserwowy, 2 bułki do hamburgerów, liście sałaty (lub rukoli), oliwa z oliwek; na majonez – 1/2 szklanki majonezu, 1 doniczka bazylii, 1 mały ząbek posiekanego czosnku, 1 łyżka oliwy, skórka z 1/2 cytryny, 1 łyżka soku z cytryny, sól, mielony pieprz czarny.

Przygotowanie – mięso wołowe doprawmy solą i mielonym pieprzem czarnym oraz dodajmy większość listków oregano i posiekanej natki (garstkę rozdrobnionych ziół pozostawmy, będą potrzebne przy składaniu burgerów). Całość wymieszajmy, podzielmy na dwie równe części i uformujmy z nich spore burgery – wielkości trochę większej niż bułki, których będziemy używać do burgerów. Cebulę, pomidora i ogórka pokrójmy w cienkie talarki. Burgery smażmy na bardzo dobrze rozgrzanej patelni, najlepiej grillowej, z odrobiną oliwy, przez 4,5 minuty z każdej strony. Po usmażeniu mięsa zdejmijmy je z patelni i odstawmy, aby odpoczęło. W tym czasie przez chwilę podpieczmy w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni Celsjusza, rozkrojone bułki. Następnie posmarujmy je majonezem (przygotowanym ze składników na majonez), a na nim połóżmy burgera, cebulę, sałatę, pomidora, ogórka, jeszcze trochę majonezu i garść posiekanych ziół. Możemy dodać ketchup i musztardę. Podawajmy od razu.

Dodatkowa porada – należy wiedzieć, że zamiast majonezu możemy użyć sosu jogurtowego. Aby go sporządzić, wymieszajmy szklankę gęstego jogurtu naturalnego z garścią świeżej posiekanej mięty, sokiem z limonki, rozdrobnionym ząbkiem czosnku oraz solą i pieprzem do smaku.

1 thought on “Ziołowy burger”

Comments are closed.