loader image

O nas

Proziak burger pomimo podobieństwa w brzmieniu nazwy nie ma nic wspólnego z „prosiakiem”. Pierwszy człon nazwy naszej restauracji, czyli „proziak,” to nazwa regionalnego podkarpackiego pieczywa wypiekanego tradycyjnie na piecach kaflowych, a składającego się z mąki, kefiru, soli, masła oraz sody,
która w regionie podkapackim nosi miano prozy- stąd nazwa wypieku, którą można przetłumaczyć jako chleb sodowy. Tradycyjnie „proziaki” podaje się jako substytut bułki lub chleba, najczęściej podawane są z masłem czosnkowym. My postanowiliśmy przenieść ten dość mało znany w innych częściach polski specjał na arenę warszawskiego streetfoodu. Wypiekane na miejscu proziaki podajemy w formie burgerów,
tworząc różne kompozycje smakowe, łącząc ze sobą elementy kuchni regionalnej, jak i kompozycje oparte na składnikach pochodzących z różnych światów kulinarnych, hołdując zasadzie, że kuchnia nie ma granic. Naszym sztandarowym składnikiem, który stanowi bazę proziakowych burgerów jest jagnięcina
pochodząca z ekologicznej hodowli usytuowanej w okolicach Beskidu żywieckiego. Stawiamy na to, czasem zapomniane, mięso ze względu na jego walory smakowe jak i zdrowotne. Istotna dla nas jest przede wszystkim jakość, więc naszą jagnięcinę sprowadzamy z małej ekologicznej hodowli, aby zapewnić naszym Klientom możliwie najlepsze przeżycia smakowe.

IMG_3386
20210703_143039000_iOS

Udogodnienia w restauracji

Darmowe WiFi

Strefa dla palących

Parking

Mówimy w języku angielskim oraz rosyjskim

image0
IMG_3380
20210711_175019088_iOS

Nasi partnerzy

Pasterska Osada – Ekologiczna hodowla owiec – dostarcza nam najwyższej jakości jagnięcinę

dosawy burgerów centrum jagnięcina