loader image
burger dostawa warszawa centrum

Burgery kukurydziane

Burgery kojarzą nam się najczęściej z obfitym posiłkiem, soczystym i dobrze wysmażonym kotletem podanym wraz z sosem i różnymi warzywnymi dodatkami w dużej bułce. Burgery to również najpopularniejsze danie fast-food i jedno z najczęściej zamawianych na wynos. Alternatywą dla klasycznych burgerów przygotowywanych z wołowiny lub kurczaka będą rozmaite burgery bezmięsne. Z roku na rok zdobywają one coraz większą popularność ponieważ również dieta bezmięsna zyskuje liczne grono zwolenników. W poniższym przepisie do przyrządzenia burgerów wykorzystamy ziarna z kolb kukurydzy i płatki kukurydziane.
To bardzo dobry pomysł również dlatego, że kukurydza wykazuje liczne wartości zdrowotne: kukurydza wspomaga układ krwionośny i zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia, obniża poziom cholesterolu i ciśnienie, pozytywnie wpływa na metabolizm insuliny i reguluje jej poziom. Zmniejsza także ryzyko zachorowania na nowotwór. Kukurydzę możemy włączyć do naszej diety gdy zależy nam na zrzuceniu zbędnych kilogramów ponieważ reguluje również masę ciała i zapewnia poczucie sytości.
Ponadto kukurydza nie zawiera glutenu jak również zawiera duże ilości skrobi.

Składniki

Do przygotowania burgerów będą nam potrzebne: ziarna z trzech ugotowanych kolb kukurydzy, dwa jajka, dwie-trzy łyżki mąki, łyżka startego żółtego sera, trzy garście płatków kukurydzianych, pół litra oleju, sól, pieprz i majeranek.
Z tych składników przygotujemy cztery porcje burgerów kukurydzianych.

Przygotowanie

Zaczynamy od umycia nasion kukurydzy i wrzucenia ich do dużej miski. Wbijamy też jajko, wsypujemy mąkę i ser. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Z powstałej masy formujemy niewielkie kotlety.
Płatki kukurydziane wsypujemy do torebki i rozkruszamy a następnie wsypujemy do miseczki. Jajko roztrzepujemy. Przygotowane kotlety obtaczamy w jajku i płatkach.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy nań kotlety. Smażymy na złoty kolor z każdej strony. Podajemy z bułkami do hamburgerów i ulubionymi dodatkami. Smacznego!